Itt a Károlyi-biblia hasonmás kiadása

Bemutatták Vizsolyban az eredetivel megegyező fakszimile ötletet

Bemutatták vasárnap Vizsolyban, a bibliavasárnapi egyházi ünnepségen a Vizsolyi Biblia Hungarikum hasonmás kiadványát. A reformáció jubileumi esztendejében a magyar biblia bölcsőjének nevezett településen előadások is elhangzottak.

Az 1590-ben Vizsolyban megjelent első teljes magyar nyelvű Szentírást és annak fordítóját, Károlyi Gáspárt méltatta Kovács Zsolt Levente helyi lelkipásztor Vizsolyban, a bibliavasárnapon, amelyen a református közösségek a Kárpát-medencében megemlékeznek a Szentírásról és könyörögnek : bibliamisszió ügyéért. Kovács Zsolt Levente szerint az ,,Isten ajándéka mindez, ezért e helyen, a Biblia falujában különleges okunk van a hálaadásra” mondta. A történelmi jelentőségű, apró település lelkésze Károlyi Gáspár és fordítótársai érdemeiről szólva kiemelte, hogy a magyar nyelvű bibliakiadás szellemi felemelkedést, oktatási, művészeti, társadalmi és életszemléletbeli változásokat indított el nemzetünk életében. A bibliavasárnapi ünnepségen Dr. Szebik Imre, az Északi evangélikus egyházkerület nyugalmazott püspöke, a Bibliatársulat elnöke hirdetett igét, de rendhagyó módon tudományos előadásokat is hallgathattunk a közelmúltban felújított református templomban. Szabó András egyetemi tanár, irodalomtörténész,

a Vizsolyi Biblia kutatója beszámolt arról is, hogy ma már minden kétséget kizáróan nevesíthető néhány, a fordításban segédkező kolléga, mint például Túri Mátyás abaújszántói lelkészt Az egyháztörténetileg kiemelkedő esemény csúcspontja a Vizsolyi Biblia Hungarikum hasonmásának bemutatása volt. amely során Vincze László papírmerítő mester beszél a hatalmas kihívást jelentő nyomdai munkálatokról. Elmondta, hogy a kézműves technológiával előállított könyv limitált példányban jelenik meg, mindösszesen mm: darabot nyomainak éppúgy, mint az eredetiből, lapjai merített papírból, míg borítója marhabőrből készül, mintegy 2400 oldalas, 14 kilogrammos kiadvány. A Szentírás népszerűsítésére és  bibliafordító emlékére rendezett vizsolyi ünnepségen Károlyi Zoltán és Manskovics Tamás is tiszteletét tette, és emlékezett a leszármazottak nevében. A Károlyi biblia szülőfalujában rendezett rendhagyó ünnepség Czentnár Ferenc tárogatóművész, Tirpák-Kovács Orsolya és a vizsolyi kórus műsorával zárult.

biblia
biblia
2017-06-16T11:03:09+00:00
"...és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének."
Jak 5,16
A koronavírus járvány miatt a Vizsolyi Biblia Emlékhelyünk látogathatósága szünetel, Látogatóközpontunk bizonytalan ideig zárva tart.

Az újranyitásról a járvány alakulásától függően adunk később tájékoztatást. Ugyanakkor szeretettel kérjük keresztény testvéreinket, hogy a járványügyi higiéniai intézkedések betartásával próbáljunk gátat szabni a kórokozók terjedésének, valamint böjti könyörgéssel imádkozzunk e nehéz és próbatételes időszak mielőbbi megszűnéséért.
Mégis békességgel:
Vizsolyi Református Egyházközség
"...és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének."
Jak 5,16
A koronavírus járvány miatt a Vizsolyi Biblia Emlékhelyünk látogathatósága szünetel, Látogatóközpontunk bizonytalan ideig zárva tart.
Az újranyitásról a járvány alakulásától függően adunk később tájékoztatást. Ugyanakkor szeretettel kérjük keresztény testvéreinket, hogy a járványügyi higiéniai intézkedések betartásával próbáljunk gátat szabni a kórokozók terjedésének, valamint böjti könyörgéssel imádkozzunk e nehéz és próbatételes időszak mielőbbi megszűnéséért. Mégis békességgel:

Vizsolyi Református Egyházközség