Sajtóközlemény – 2020. október 13.

A szlovákiai Kassai Állami Tudományos Könyvtár /Štátna vedecká knižnica v Košiciach; ŠVKK/ és a Vizsolyi Református Egyházközség 2020. október 1-én megkezdte a projekt megvalósítását: A magyar irodalom egyedülálló darabja – Vizsolyi Biblia Kassán is /Biblia/.

A Biblia projektet a Kisprojekt Alap támogatja, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési program keretében. A Kisprojekt Alap a kisebb léptékű együttműködési projektek regionális szintű támogatásának eszköze. A Kisprojekt Alap fő célja a határ menti régiók társadalmi kohéziójának megerősítése a helyi szintű együttműködés előmozdításával, és ezáltal a határ mindkét oldalán működő szereplők közötti hosszú távú együttműködés javítása.

Az állami és az egyházi szervezetek, amelyek mindkét nemzet írásbeli kulturális örökségének védelme, megőrzése és tudatosságának terjesztése terén tevékenykednek, ezzel a projekttel megkezdik a közös határokon átnyúló partnerségüket. A “Biblia” projekt 58 696,52 EUR pénzügyi támogatást kap.

A Bibliát Magyarország Hungarikum Bizottsága besorolta a Magyarországi kulturális emlékek legmagasabb kategóriájába. Ennek a nyomtatványnak egy példánya a Vizsolyi Református Egyházközség tulajdonában található. A Kassai Állami Tudományos Könyvtár gyűjteményében ennek a ritka könyvnek két eredeti darabja van, amelyet eddig nyilvánosan még nem mutattak be. A kassai és szlovákiai nagyközönség, sem a helyi magyar közösség, beleértve a történészeket, nem rendelkezik információkkal ennek a Bibliának Kassán található példányairól.

Ezt a helyzetet egy közös projekttel szeretnénk megváltoztatni. A projekt célja a határokon átnyúló tapasztalatcsere támogatása az egyedülálló írott kulturális örökség, azaz 16. századi Vizsolyi Biblia, más néven Károli-Biblia megőrzése és népszerűsítése érdekében.

2020. október 12-én a Kassa Önkormányzata Hivatalában megtartották a Kisprojekt Alap keretében történő Pénzügyi hozzájárulásról szóló megállapodások ünnepélyes aláírását és átadását. “A Biblia projekttel kapcsolatos terv az, hogy bővítsük a kassai lakosok és a város látogatói szabadidős tevékenységeit egy a kassai Bibliáról szóló új állandó kiállítás létrehozásával. A projekt eredményei hozzájárulnak a Kassától 45 km-re fekvő Vizsoly községben a Vizsolyi Biblia már létező kiállításának magasabb színvonalához.”, mondta a Kassai Állami Tudományos Könyvtár igazgatója – PhDr. Darina Kožuchová.

Kassán mutatnák be a vizsolyi bibliát
https://ujszo.com/regio/kassan-mutatnak-be-a-vizsolyi-bibliat-0

Vizsolyi Biblia: hitünk és nyelvünk szimbóluma Vizsolyban és Kassán!
http://www.kulcsmagazin.hu/cikk_vizsolyi-biblia-hitunk-es-nyelvunk-szimboluma-vizsolyban-es-kassan

turizmus
2022-07-18T11:52:59+00:00
"...és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének."
Jak 5,16
A koronavírus járvány miatt a Vizsolyi Biblia Emlékhelyünk látogathatósága szünetel, Látogatóközpontunk bizonytalan ideig zárva tart.

Az újranyitásról a járvány alakulásától függően adunk később tájékoztatást. Ugyanakkor szeretettel kérjük keresztény testvéreinket, hogy a járványügyi higiéniai intézkedések betartásával próbáljunk gátat szabni a kórokozók terjedésének, valamint böjti könyörgéssel imádkozzunk e nehéz és próbatételes időszak mielőbbi megszűnéséért.
Mégis békességgel:
Vizsolyi Református Egyházközség
"...és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének."
Jak 5,16
A koronavírus járvány miatt a Vizsolyi Biblia Emlékhelyünk látogathatósága szünetel, Látogatóközpontunk bizonytalan ideig zárva tart.
Az újranyitásról a járvány alakulásától függően adunk később tájékoztatást. Ugyanakkor szeretettel kérjük keresztény testvéreinket, hogy a járványügyi higiéniai intézkedések betartásával próbáljunk gátat szabni a kórokozók terjedésének, valamint böjti könyörgéssel imádkozzunk e nehéz és próbatételes időszak mielőbbi megszűnéséért. Mégis békességgel:

Vizsolyi Református Egyházközség